Contact

Z!N: van juwelier naar het schenken van bier

Rick en Ilja openden Z!N in september 2014 na een turbulente periode. Het familiebedrijf Schreitel dat sinds 1953 in de sieraden zat, zag door de komst van het internet de fysieke aankopen in hun winkel in Valkenburg teruglopen. Omdat de juwelierszaak een goede ligging had, besloten Rick en Ilja de stoute schoenen aan te trekken en de zaak om te bouwen tot een horecazaak: het begin van Z!N.

Brasserie Z!N Valkenburg geholpen door Horecare

een sprong in het diepe

“De sprong in het diepe verliep wel in fases,” vertelt Rick. “Eerst verdeelden we de zaak in een helft horeca gedeelte en de andere helft nog met juweliers gedeelte, maar doordat het destijds op het gebied van wetgeving onduidelijk was of je een juwelierszaak én een horecazaak in eenzelfde pand mocht voeren, werden we gedwongen een keuze te maken. Er werd namelijk gesteld dat de gasten van onze horecazaak sneller in de verleiding tot kopen in de winkel kwamen wanneer ze een alcoholisch drankje bij Z!N hadden genuttigd.” Voor Rick was het al snel duidelijk. Zijn vrouw twijfelde nog even, maar na een half jaar was ook zij volledig overtuigd: ze gingen voor de horeca en zeiden vaarwel tegen het winkelbedrijf. “Het was best een lastige beslissing om na 61 jaar de winkel vaarwel te zeggen,” vertelt Rick, “maar we wilden iets succesvols achterlaten voor onze beide dochters en we zagen toekomst in de horeca.” De inbreng van de toekomstige generatie is nu al iedere dag te zien: de opvallende naam van de zaak werd bedacht door hun oudste dochter.

gasten moeten zich thuis voelen

Het succes van Z!N is volgens Rick aan iets heel eenvoudigs te danken, “Mensen moeten zich bij ons thuis voelen.” Met thuis voelen doelt Rick op ‘laagdrempeligheid’, “Of iemand nu een bakje koffie komt drinken of voor de lunch langskomt, het maakt niet uit. Je bent altijd bij ons welkom.” De overgang van retail naar horeca was dan ook een minder grote stap dan verwacht. “Klantvriendelijkheid maakte plaats voor gastvrijheid,” legt Rick uit. “Wij waarderen iedere gast en dat merk je, mensen komen terug. Zowel de toeristen als de locals.” Het begon dan ook klein, met een vijftal collega’s en een hoop passie en gezelligheid. Daarnaast ondersteunde Horecare Z!N vanaf begin met hun expertise en payrolling, zodat Rick en Ilja zich konden focussen op dat wat echt belangrijk was: de ontwikkeling van hun zaak. Door het terras uit te breiden bloeide de omgeving ook op; wat eerst een donkere hoek leek te zijn is nu een bruisende eetstraat. “Goede buren kunnen elkaar hierin aanvullen,” voegt Rick hieraan toe, “natuurlijk hadden onze collega’s bedenkingen over ‘nog meer stoelen in de straat’, maar het heeft de buurt mijns inziens echt goed gedaan en daar profiteert uiteindelijk iedereen van.”

het geheime ingrediënt: teamwork

Inmiddels telt de zaak maar liefst 42 medewerkers en een buitenterras met 132 zitplaatsen. Volgens Rick werkt dit alleen goed als je op je team in zijn geheel kunt rekenen, dan kun je namelijk gestaag en stabiel groeien. Een goede teamspirit staat bij Z!N dan ook centraal. Zo wordt er bijvoorbeeld rekening gehouden met de openingstijden buiten het seizoen, “Dan sluiten we om 18:00 uur,” legt Rick uit, “omdat we onze medewerkers ook een avondje thuis gunnen, dat vind ik doodnormaal.” Natuurlijk ziet Rick hier ook kansen voor Z!N liggen en voorspelt hij dat ze gestaag kunnen blijven groeien. “Maar een groei van bijvoorbeeld 50% per jaar, daar geloof ik niet zo in. De groei moet behapbaar blijven. Je kunt jezelf ook te snel voorbijrennen.” Een ander uniek aspect van het personeelsbeleid van Z!N is de visie op hiërarchie; iedereen bij Z!N kan namelijk op meerdere vlakken worden ingezet, zo ook de baas en de bazin. “Ik geloof niet zo in een baas en een bazin die erboven staan,” legt Rick uit, “alles is met elkaar verbonden, je zet als team een prestatie neer. Dit heb ik uit mijn diensttijd altijd onthouden: je maakt samen de missie af.”

Personeel Z!N

heb je er Z!N in?

Het werven van goed personeel is voor veel horecazaken door de krappe arbeidsmarkt best lastig. Z!N heeft daar gelukkig nog niet zo’n moeite mee. De gezelligheid en de goede sfeer van de zaak hebben zich namelijk rond gesproken en het personeel dient zich vaak vanzelf aan. Het eerste wat Rick aan potentiële nieuwe medewerkers vraagt is OF ze er zin in hebben, vandaar de toepasselijkheid van de naam Z!N. “Natuurlijk zoek je een baan omdat je geld wilt verdienen,” vertelt Rick, “maar een echte horeca tijger moet er vooral zin in hebben. Heb je er zin in? Dan pas je in ons team. Daarbij hebben wij profijt gehad van de kennis van Horecare. Ze hebben ons geholpen bij het verbeteren van ons personeelsbeleid en hoe je gastvrijheid echt tot in de puntjes uitvoert. Onze relatie met Horecare is dan ook door de jaren heen een vriendschappelijke relatie geworden. Amigos para Siempre. ”

Het team van Z!N

een mooie toekomst

Of Rick en Ilja nog een keer een sprong in het diepe zouden wagen? Rick neemt even de tijd om hierover na te denken. “Ik zou zeker ooit de wens in vervulling willen zien gaan om ergens lekker in de Spaanse zon een horecazaak te openen. Maar ik geniet volop van Z!N in Valkenburg.” Een mogelijke kroon op hun werk zou zijn als Z!N net zoals de voormalige juwelierszaak, ooit zou worden overgenomen door een volgende generatie in de vorm van de dochters. “Dat zal de toekomst uitwijzen,” vertelt Rick, “aan de andere kant, als ze doen waar ze gelukkig van worden en waar ze zin in hebben, dan ben ik ontzettend trots op die twee. Hoe dan ook had ik dit avontuur niet zonder mijn vrouw willen beginnen, zij is mijn toppertje!”

 

A